Den rökande tonåringen

I fredags kom min dotter hem och berättade att hon röker. Orsaken till detta erkännande var nog mest att hon och vännerna blivit påkomna av skolpersonalen. Nu har skolan ögonen på henne.
 
Samtidigt lever hon med separerade föräldrar med allt vad det innebär. Bl a lite olika syn på uppfostran, samt uppfattning om vad sambandet mellan ens handlingar och konsekvensen av dem har för innebörd. Det pratas exv om begränsningar i kamratumgänget.
 
Till saken hör att dottern har haft en något komplicerad relation till kamratskap. Inte många vänner och de hon haft där har umgänget gått i vågor. Nu har hon hittat en som hon umgås med mer eller mindre konstant. Skola, telefon, Skype och andra sociala medier. Känns svårt och ologiskt att förbjuda henne umgänge med vännen. Däremot vara tydliga med synen på nikotin och att så länge hon röker är ekonomin i form av pengar totalt strypt.
 
Men frågorna kvarstår:
  • Vad kan Man göra mer?
  • Kan Man över huvud taget göra mer?
 
Eller ännu värre:
  • Är vi helt ute och cyklar?

Nattarbete

Är sjukt imponerad av dem som kontinuerligt (schemalagt) jobbar natt på ett eller annat sätt. Har ju under sommaren och hösten hoppat in av olika anledningar och jobbat natt. Jobbar normalt bara schemalagd dagtid mellan 07:00 och 22:15. Att då gå in och jobba 22:00 - 07:15 är både lite speciellt, spännande och annorlunda.
 
Man går inte riktigt på 100% på natten. Alla cylindrarna går inte riktigt för fullt. Allting går lixom lite långsammare. Men det är tur att det finna att göra. Annars vete tusan om jag hade orkat hålla mig vaken. Ögonlocken känns onekligen lite tunga sådär framåt 3 och fram till klockan 5. Inte för att man blir speciellt piggare efter 5 men man märker ändå att klockan 7  börjar närma sig.
 
En annan sak är att det är lite speciellt att hålla på i ca 9 timmar utan att äta lagad mat. Pratat  lite med andra som jobbar natt och ingen verkar vara sådär att de äter något stabilt. Själv har jag tagit detta till mig och brukar bara ha ett par smörgåsar med mig. Äter några i början av kvällen (innan tolv) och ett par andra mackor strax efter klockan 6. Det blir då som kvällsmål och frukost. Lunch och Middag äter man hemma. Det funkar faktiskt fint. Man får se till att dricka mycket så man håller matsäcken någorlunda igång och fylld :)
 
Nåja. Nu är pass 1 av 2 snart avklarat. Dags för att iordningställa överlämningen: God Natt eller God Morgon

Ickepolitisk blogg

Har nu bestämt att om jag skall fortsätta med denna blogg så blir det helt opolitiskt och av mer privat, personlig karaktär.

De som vill följa mig på ett mer politiskt plan kan titta i min andra blogg:

http://demokratisksocialist.blogg.se

Rasism och fördomsfullhet

Hittade även nedanstående under utkast, i Maj något år tidigare i mitt liv (2010-2011)
 
Frågan är om det är samma sak, eller rättare sak om rasism är en typ av fördomsfullhet. Personligen anser jag att rasism är att gruppera människor efter utseende, nationalitet, kultur och religion och att efter dessa förutsättningar nedvärdera dem som människor.

Enligt mitt sätt att se det så existerar egentligen inte begreppet ras. Det är ett fult sätt att gruppera människor från Homo Sapiens, vilket vi alla tillhör.

Rehabilitering (Januari 2008)

Oj, vad konstigt det känndes att bli av med gipset. Under den tvåveckorsperiod när man vant sig vid gipset så tyckte man väl att man ansträngde musklerna ändå. Ack vad fel man hade. Under gipset så hade musklerna förvandlats till en degklump och hjärnan har styrt om alla nervimpulser till den vänstra delen av kroppen, eftersom det är högerknä och högerben som är/var skadat.

Även om det bara var en skena som satt på framsidan av benet så spelade det tydligen ingen roll. Det lilla jag använt lårmuskerna har varken gjort till eller från.

Leif Axmyr

Hittade detta inlägg bland utkast - skulle blivit publicerad 11/5 (oklart dock vilket år, men förmodligen 2012)
 
Leif Axmyr, som idag är drygt 70 år gammal, fick på fredagen sin ansökan om att få livstidsstraffet omvandlat beviljad. Örebro tingsrätt har bland annat beaktat den tid Axmyr avtjänat, risken för återfall i brottslighet och om Axmyr medverkat till att främja sin anpassning till samhället, och har i sin prövning inte funnit att hinder för bifall föreligger.

Tingsrätten bedömer att Leif Axmyr behöver en tid om cirka tre år för att slussas ut i samhället. Fängelsestraffet omvandlas till 46 år och 6 månader.

Om Leif Axmyr kan man tycka mycket. Personligen anser jag att alla personer skall behandlas lika. Att en person som är styvson till en journalist och politiker med regeringsanknytning skall ej rendera i strängare straff än om det var en för folket helt okänd person. Vad man däremot bör beakta, förutom gärningens allvar, är ju givetvis hur personen - i detta fall Leif Axmyr - har betett sig under fängelsetiden och på de permissioner som han åtnjutit. Om man googlar (vilket jag givetvis gjort) så kan man läsa en hel del om misshandel och våldsbrott samt misskötta permissioner. Detta har pågått under stor del av Leif´s fängelsetid sedan domen för dubbelmordet 1982. MEN jag tycker ändå att det finns en hel del andra intressanta aspekter. Jag tänkte ta upp dem här i detta inlägg:

- Leif Axmyr är lovad jobb inom KRIS och de har dessutom lovat att hämta honom den dag han blir frisläppt (2013)
- Leif har varit skötsam under de sista 3 åren av sin fängelsetid.
- Leif har fått betydligt hårdare straff pga att ett av offren hade anknytning till en under 90-talet socialdemokratisk finansminister
- Aspekter på huruvida Kriminalvården har misslyckats i "vården" av Leif. Borde han kanske inte ha behandlats mer som en person som behöver terapi och psykiatrisk vård? Han berättar själv om att det svartnar för ögonen osv...

RSS 2.0