Jämlikhet

Om detta ämne har många åsikter. Många kunniga men de flesta okunniga. Själv tillhörde jag den senare kategorin tills för ett par dagar sedan då jag fick inblick i en värld för endast de insatta. De som har varit med förr. De som vet hur det går till ute i den stora världen. Där det händer....

Jag har tidigare levt i illfarelsen att Sverige är ett demokratiskt och jämlikt land. Där alla behandlas lika oavsett ras, kön eller politisk tillhörighet. Jag hade fel på alla punkter.

Sverige är ingen demokrati - Vi luras att gå till valurnan en gång var fjärde år för att politikerna skall fortsätta att bestämma över våra huvuden utan att vi har något att säga till om. Detta oavsett vilket parti vi röstar på. Skall du ha något politiskt inflytande i detta land måste du vara född i rätt familj och ha de rätta politiska kontakterna och/eller vännerna.

Sverige behandlar folk olika beroende på vilken ras du tillhör. Detta märks tydligast på arbetsmarknaden där du om du har ett ovanligt (läs i sverige normalt icke förekommande namn) ej kan komma till tals för de flesta jobb förutom tunnelbane-, taxi- eller bussförare. I undantagsfall (oftast om du är kvinna) kan du få städa oxå...

Sverige behandlar folk olika beroende på vilken politisk tillhörighet du har. Detta har avslöjats vid mer än ett tillfälle hur regeringar håller på med olika former av åsiktsregistrering. Ibland mer ibland mindre dolt.

MEN DET VÄRSTA AV ALLT

Sverige behandlar folk olika pga vilket kön de har. Man kan ha en massa åsikter om statistik som visar på att kvinnor har mindre lön än män på samma eller liknande arbetsuppgifter osv osv, men det är inte det jag är ute efter, då jag tycker att statistik kan man ljuga med hur mycket som helst. Det jag är ute efter är att mäns pengar och mäns arbetsinsatser värderas mer och bättre ur ett ekonomiskt och skattemässigt perspektiv.

För att ta ett exempel:

Skattemässigt så lägger Taxeringsmyndigheten stor vikt vid via vilken persons konto som räntan för en fastighet är betald via då man skall påvisa för vilken person som skall åtnjuta ränteavdrag vid deklaration. Detta får ju konsekvenser för ett par där inkomsten varierar eller differentierar då familjen skaffar barn och icke fördelar föräldrarledigheten lika och/eller där de har skillnader i inkomstnivå. I en relation där man har delad ekonomi och står för lika delar av tillgångar (fasta) och skulder men där räntan (+amorteringar givetvis) dras från en utav parternas lönekonto kan detta få katastrofala följder vid eventuell separation. Speciellt om parterna ej är gifta utan enbart sambo.

Det är ju absurt att man som ingående i en ekonomisk förening (läs samboskap) skall redovisa för varenda krona som använts för specifik ränte- och amorteringskostnader, när alla vet att den ekonomiska bördan fördelas efter de ekonomiska förutsättningarna men att det oftast kompenseras av oavlönat arbete i hemmet.

Blir i vart fall oerhört frustrerad över att veta att vi INTE är lika för lagen och att vi INTE behandlas rättvist. Fram för ickedifferentierad behandling från Skattemyndigheten. De skall inte lägga sig i VART pengarna är dragna utan enbart bry sig om huruvida tiden för samboskapet är korrekt eller inte. Samlevnade skall styra räntekostnadsfördelningen. Icke vem som har haft bäst ekonomisk förutsättning för att betala räkningen.

Kommentarer
Postat av: Susannah

Jämlikhet är däremot en mänsklig rättighet! Förstår inte hur långsamt folks attityder ibland kan gå... Jag vill ha jämlikhet nu! Mellan alla.kramar!

2008-11-19 @ 23:15:17
URL: http://sussetorarpsbacke.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0